{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosa Arthura C. Clarkea odlazi na misiju u daleki svemir

26.6.2013. u 20:38
3
11
Kosa Arthura C. Clarkea odlazi na misiju u daleki svemir
3
Kosa Arthura C. Clarkea odlazi na misiju u daleki svemir
Jedan od najvećih SF autora svih vremena, Arthur C. Clarke, donirao je, prije smrti, nekoliko vlasi svoje kose za pionirsku "misiju solarnog jedrenja“ u 2014. godini.
Američka svemirska agencija NASA planira svoje prvo putovanje u daleki svemir, a letjelica će se zvati Sunjammer, po Clarkeovoj priči iz 1964. godine o svemirskoj utrci pomoću solarnih jedara.

Putovanje organizira NASA-ina partnerska kompanija Celestis, koja se bavi slanjem kremiranih ostataka u svemir. Razvoj solarnih jedara vodila je NASA, zajedno sa kompanijama poput Space Services Holdings.

Charles Chafer, izvršni direktor Space Services Holdingsa, navodi kako je Clarkea upoznao 1982. godine na UN-ovoj svemirskoj konferenciji u Beču.

"Veliki sam fan, a svoje interesovanje za svemir najviše dugujem filmu '2001: A Space Odyssey'. Tokom 2000., kada smo prvi put planirali ovu misiju, obratili smo se Clarkeu da nam donira nekoliko vlasi svoje kose radi DNA uzorka, koji bismo poslali u svemir", rekao je Chafer.

Clarke je preminuo u svojoj 90. godini 2008., ostavivši iza sebe više od stotinu knjiga, od "2001: A Space Odyssey" do "Rendezvous with Rama".

Letjelica Sunjammer trebala bi da, krajem 2014. godine, poleti ka Suncu, na putovanje duže od tri miliona kilometara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: