{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosa Arthura C. Clarkea odlazi na misiju u daleki svemir

26.6.2013. u 20:38
3
11
Kosa Arthura C. Clarkea odlazi na misiju u daleki svemir
3
Kosa Arthura C. Clarkea odlazi na misiju u daleki svemir
Jedan od najvećih SF autora svih vremena, Arthur C. Clarke, donirao je, prije smrti, nekoliko vlasi svoje kose za pionirsku "misiju solarnog jedrenja“ u 2014. godini.
Američka svemirska agencija NASA planira svoje prvo putovanje u daleki svemir, a letjelica će se zvati Sunjammer, po Clarkeovoj priči iz 1964. godine o svemirskoj utrci pomoću solarnih jedara.

Putovanje organizira NASA-ina partnerska kompanija Celestis, koja se bavi slanjem kremiranih ostataka u svemir. Razvoj solarnih jedara vodila je NASA, zajedno sa kompanijama poput Space Services Holdings.

Charles Chafer, izvršni direktor Space Services Holdingsa, navodi kako je Clarkea upoznao 1982. godine na UN-ovoj svemirskoj konferenciji u Beču.

"Veliki sam fan, a svoje interesovanje za svemir najviše dugujem filmu '2001: A Space Odyssey'. Tokom 2000., kada smo prvi put planirali ovu misiju, obratili smo se Clarkeu da nam donira nekoliko vlasi svoje kose radi DNA uzorka, koji bismo poslali u svemir", rekao je Chafer.

Clarke je preminuo u svojoj 90. godini 2008., ostavivši iza sebe više od stotinu knjiga, od "2001: A Space Odyssey" do "Rendezvous with Rama".

Letjelica Sunjammer trebala bi da, krajem 2014. godine, poleti ka Suncu, na putovanje duže od tri miliona kilometara.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: