Žive u skladu
104

Orangutani i vidre u belgijskom zoološkom vrtu postali najbolji prijatelji

D. B.
Foto: Pascale Jones Photography
Foto: Pascale Jones Photography
Porodica orangutana se sprijateljila s grupom vidri u zoološkom vrtu u Belgiji te se druže svakodnevno.

Neobični prijatelji žive u zoološkom vrtu Pairi Daiza u Brugeletteu u Belgiji i zajednički provode vrijeme u harmoniji. Grupa azijskih vidri živi u rijeci koja protiče kroz utočište za orangutane u pomenutom zoološkom vrtu. Tu su otac orangutan Uijan, majka Sari i četverogodišnji sin Berani.

Uijan i berani su postali posebno vezani za vidre te se često igraju s njima, ganjaju ih ili se kriju pa potom traže jedni druge.

Glasnogovornik zoološkog vrta Mathieu Goedefroy je kazao da životinje žive zajedno u sklopu programa obogaćivanja zoološkog vrta, čiji je cilj interakcija različitih vrsta.

"Životinje, a to posebno važi za orangutane koji dijele s ljudima 97 posto DNK, moraju imati zabavu i izazove, moraju biti okupirane mentalno, emocionalno i fizički sve vrijeme. Zbog toga imamo specijalni program u kojem čuvari zabavljaju orangutane različitim igrama te tako treniraju njihovu inteligenciju. Život je zabavniji i interesantniji za životinje. Zbog toga smo dopustili vidrama da žive u rijeci koja ovdje protiče. Vidre vole izlaziti iz vode na otok orangutana i igrati se s velikim prijateljima", izjavio je Goedefroy za Insider.