Ozbiljan slučaj
0

Optužena da je pokušala da prošvercuje kinder jaje

FENA
Kinder jaje, jedan od omiljenih slatkiša mnogih mališana, smatra se švercovanom robom u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je ova dječija poslastica zabranjena još 1972. godine.

Tako kada neko pokuša da pređe granicu s jednom od ovih čokoladica, to može da preraste u ozbiljan slučaj.

Prošlog mjeseca Kanađanka Linda Byrd pošla je u SAD autom. Tokom nasumične kontrole na granici, američki carinici su temeljno pretresli njen automobil u kome su pronašli jedno kinder jaje. Tada su počele muke ove mlade žene kojoj je, kako prenosi televizija CBC, čokoladno jaje zaplijenjeno kao predmet šverca.

Kinder jaje je proizvod koji je u SAD zabranjen još 1972. Vlasti su u to vrijeme strahovale da bi djeca mogla da se uguše sićušnim igračkama u njemu. Za razliku od SAD, gdje je zabrana ovog slatkiša još na snazi, Kanada je liberalizovala njegov uvoz 1975. godine.

"Napravili su čitavu aferu, navodeći da bih morala da platim kaznu od 300 dolara da su me s jajetom uhvatili s druge (američke) strane granice", kazala je Byrd.

Njeni problemi s kinder jajetom nisu tu završeni. Nekoliko dana kasnije dobila je dopis na sedam stranica od američke carine koja je tražila njenu dozvolu da se jaje od čokolade uništi.

"Pomislila sam da je posrijedi šala, ali oni su bili sasvim ozbiljni", objasnila je ona.

Tokom prošle godine, američki carinici su zaplijenili više od 25.000 kinder jaja. Najveći broj zaplijena uslijedio je tokom božićnih i uskršnjih praznika.