Zanimljivosti
0

FOTO / Opsjednut 1940-im još koristi stari telefon i vanjski WC

Sarajevo-x.com
Četrdesete godine prošlog stoljeća obilježio je Drugi svjetski rat i vjerovatno niko ne bi poželio da se vrati u to vrijeme, no Britanac Ben Sansum iz Godmanchestera je fasciniran tim dobom. On je proveo nekoliko godina radeći na svom domu samo kako bi ga pretvorio u pravi retro-raj.

Sansum je još prije dvije godine počeo tragati za autentičnim stvarima iz 40-ih godina prošlog stoljeća. Sakupljao je konzerve, posuđe, kutije, uređaje, kao i namještaj iz tog doba.

Tvrdi kako nije bilo jednostavno doći do svih tih predmeta, međutim njegova fasciniranost 1940-im godinama traje još iz vremena kada je bio tinejdžer, te je bio uporan.

"Nisam mogao živjeti u modernoj kući sa modernim interijerom. Uvijek sam volio taj period 40-ih godina prošlog stoljeća. Tada su proizvodi bili originalno britanski i rađeni su tako da traju", kazao je Sansum za "Daily Mail".

Većinu limenki za kolačiće ili čajeve Sansum je dobio od rodbine, prijatelja, ali i od komšija. Kaže kako kuću čisti starim Ewbankovim usisivačem, ukoliko se i može nazvati usisivačem, koji savršeno radi iako je star 80 godina.

Također, Sansum ploče svoje omiljene muzičarke Dame Vere Lynn sluša na gramofonu.

"Fotgrafija Dame Vere s njenim potpisom je nešto najdragocjenije što imam, nadam se da ću je sresti jednog dana", kazao je 32-godišnji Britanac.

Sansum se još uvijek služi starim telefonom, međutim može primati pozive, ali ne može nikoga nazvati jer neki brojevi ne rade.

Ipak, u kući Britanca nije sve iz 1940-ih godina. Koliko god da se trudio nemoguće je da ne drži korak s vremenom.
Naravno, posjeduje mobilni telefon, a u stanu se krije i plazma TV.

"Plazmu krijem iza stalka sa starim novinama", kazao je Sansum, dodjući da naravno ima moderno opremljen toalet, dok se vanjski toalet nalazi u bašti.