Istraživanje pokazalo
0

Odrasli majmuni prepoznaju svoju vrstu na fotografijama

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Odrasli majmuni prepoznaju svoje prijatelje na fotografijama, tvrde naučnici. Tokom jednog eksperimenta makaki majmun Barbary, koji prethodno nije treniran, pokazao je interes za fotografije i proveo duži period razgledajući slike njemu nepoznatih životinja.

Mlađi majmuni su bili fascinirani, ali i zbunjeni fotografijama. Istovremeno, često su pokušavali pozdraviti ili dodirnuti životinje na njima. Na osnovu ovoga naučnici su zaključili da su primati s vremenom shvatili da fotografije predstavljaju prizore lica.

"Sada kada znamo da oni spontano prepoznaju fotografije nećemo više biti ograničeni na rad u laboratorijama i na obuku životinja", rekla je vođa istraživačkog tima profesorica Julia Fischer iz njemačkog Primate Centra i Univerziteta Gottingen u Njemačkoj.

"Bit ćemo u mogućnosti da ih proučavamo u njima mnogo prirodnijem okruženju, osmišljavajući igre za njih", rekla je Fischer.

Ona i njeni studenti su koristili knjižice sa fotografijama majmuna koje su im pomogle da identifikuju životinje koje su proučavali.

"Jedan od majmuna je zgrabio knjižicu i počeo razgledati fotografije. Jedan od studenata me pitao da li smatram da ih je prepoznao. Rekla sam tada da ne znam i da nam ostaje da vidimo", prisjeća se profesorica Fischer.

Naučnici su napravili jednostavan eksperiment za majmune. Makakijima su pokazali snimke njihove grupe i nepoznatih majmuna. Kada su odraslim makakijima pokazali fotografije njima poznatih lica, oni su se okrenuli vrlo brzo.

"Odrasli majmuni su provodili mnogo više vremena gledajući nepoznate životinje, što sugerira da su prepoznali članove svoje grupe. Kod mlađih nije uočena nikakva razlika, oni su bili podjednako zainteresirani za sve fotografije", rekla je Fischer.

Naučnici koji su radili na ovom eksperimentu kažu kako nisu očekivali ovakav efekat i da su smatrali da slike neće biti relevantne za majmune, jer u svom prirodnom okruženju nemaju ništa slično, prenosi BBC news.