{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbio se predati i položaj branio do 1974: Čudne činjenice o Drugom svjetskom ratu

9.8.2015. u 17:43
141
183
Odbio se predati i položaj branio do 1974: Čudne činjenice o Drugom svjetskom ratu
141
Drugi svjetski rat zvanično je počeo 1. septembra 1939. a okončan je 1945. Iako se o najstrašnijem ratu u ljudskoj povijesti zna mnogo, postoje činjenice koje mnogima nisu poznate.
Business Insider navodi 21 činjenicu o Drugom svjetskom ratu koje većina ljudi ne zna.

1. Prvi njemački vojnik ubijen je od strane Japanaca koji su, ustvari, bili saveznici Njemačke.2. Prvi američki vojnik ubijen je od strane Rusa koji su, također, bili saveznici.3. Preko 100.000 savezničkih pilota i članova posade poginulo je tokom zračnih borbi.4.Više Amerikanaca je poginulo kao pripadnici zračnih snaga nego što je poginulo marinaca.5. Stanisława Leszczyńska, babica u Auschwitzu, pomogla je pri rođenju preko 3.000 beba.6.Tokom rata britanski vojnici su dobijala samo po tri komadića toaletnog papira, dok su Amerikanci mogli računati na 21 komad.7. Tokom 1941. u SAD-u je napravljeno više od tri miliona automobila.8. Koliko je Istočni front bio poguban za Nijemce govori i činjenica da su četiri od pet njemačkih vojnika smrt našli na ovom frontu.9. Samo 20% muškaraca rođenih u SSSR-u 1923. preživjelo je Drugi svjetski rat.10. Calvin Graham bio je najmlađi američki vojnik. Mornarici se pridružio kada mu je bilo 12 godina. Da bi ga primili morao je slagati godinu rođenja, a istina je otkrivena tek kad je ranjen.

11. U prosjeku, samo jedan od četiri njemačka vojnika koji su služili na zloglasnim podmornicama U-boot preživjelo je rat.12. Rusi su tokom opsade Staljingrada imali više žrtava nego Britanci i Amerikanci tokom cijelog rata.13. Tokom rata Amerikanci su izbjegavali riječ "hamburger" jer je njemačkog porijekla te su radije koristili naziv "Liberty Steak".14. Nećak Adolfa Hitlera, William Hitler, borio se u mornarici Sjedinjenih Država.15. Adolf Hitler na radnom stolu je imao sliku Henry Forda, kao i Ford Hitlerovu.16. Tokom rata najveća japanska špijunska baza bila je locirana u Meksiku.17. Smrtnost u ruskim kampovima za zarobljenike bile je oko 85%.18. Prva bomba bačena od strane saveznika na Berlin ubila je samo slona u berlinskom zološkom vrtu.19. Da Japan nije kapitulirao nakon što su Amerikanci bacili dvije, treća atomska bomba bila bi bačena na Tokio.20. Hiroo Onoda, japanski oficir, nije se predao 1945. i svoj položaj na Filipinima branio je sve do 1974. Tek nakon što je njegov nadređeni lično došao i izdao mu naredbu, predao je položaj.21. Tokom rata ubijeno je između 50 i 70 miliona ljudi, od čega je oko 80% bilo iz četiri države (Rusija, Kina, Njemačka i Poljska). Preko 50% ubijenih bili su civili.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: