Banka mu prebacila 6,4 miliona eura
4

Novozelanđanin greškom postao milioner

FENA
Hi Leo Gao
Hi Leo Gao
Jedan Novozelanđanin koji je pobjegao iz svoje zemlje 2009. godine nakon što je ispraznio svoj račun na koji je banka greškom prebacila milione dolara, osuđen je u petak na 4 godine i 7 mjeseci zatvora zbog krađe.

Hi "Leo" Gao i njegova tadašnja prijateljica Kara Hurring, prešli su u Kinu u aprilu 2009. godine s 10 miliona novozelandskih dolara (6,4 miliona eura) koje je na njegov račun nepažnjom položila banka.

Westpac banka je ovu sumu položila na podneseni zahtjev za 100.000 novozelandskih dolara za njegove profesionalne aktivnosti.

Kada je banka nekoliko dana kasnije primijetila svoju grešku, milioni su već bili prebačeni na druge bankovne račune, a par je pobjegao.

Gao je uhapšen u Hong Kongu u septembru prošle godine, nakon dvogodišnjeg bijega, kad je pokušao da uđe na teritorij bivše britanske kolonije. Njegova prijateljica Kara Hurring dobrovoljno je ušla u Novi Zeland u februaru 2011.

Kada izdrži kaznu, Hui "Leo" bi mogao iskoristiti jedan dio svog bogatstva jer 3,8 miliona dolara još uvijek nije pronađeno.

Kara Hurring, koja je proglašena krivom za pranje novca, dobila je kaznu od devet mjeseci kućnog pritvora. Ona će morati da vrati 12.000 novozelandskih dolara koje je podigla s kreditnom karticom svog bivšeg prijatelja.

Hurring je za vrijeme bijega rodila dječaka kojem je Gao otac.