{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi evropski rekord u ručnom košenju trave

F
21.8.2011. u 13:33
5
21
Novi evropski rekord u ručnom košenju trave
5
Novi evropski rekord u ručnom košenju trave
Foto: Delo
Austrijanka Gerti Baernthaler oborila je vlastiti svjetski rekord u ručnoj košnji trave na drugom evropskom prvenstvu koje je u nedjelju završeno u mjestu Cerklje nedaleko od Ljubljane.
Parcelu trave površine 35 kvadratnih metara pokosila je za 43 sekundi te tako za 15 sekundi nadmašila svoj raniji rekord.

Na takmičenju, jednom od rijetkih u kojima muškarci i žene nastupaju u istim kategorijama, ogledalo se 60 kosača i 30 kosačica iz Slovenije, Austrije, Švicarske, Njemačke, Italije i Španije.

Prema pravilima, 12 međunarodnih sudija, uz brzinu kojom takmičari pokose travu procjenjuju i "čistoću" pokošene površine. Pri tome se zbog "nečiste" košnje dodjeljuju kazneni bodovi. Zbog svakog takvog boda dodaje se 10 sekundi na postignuto vrijeme prilikom košnje.

Počeci takmičenja u košnji datiraju iz 1969. godine, kad je organizirano takmičenje između njemačke Bavarske i austrijske pokrajine Tirol, a od onda se formaliziralo i uključilo više zemalja.

U slovenskom udruženju "Društvo kosaca i kosačica" koje je organiziralo takmičenje bore se za tradiciju očuvanja ručne košnje koja se zadržala samo u brdskim krajevima, gdje je košnja traktorom nemoguća zbog konfiguracije terena.

Ističu i historiju koju je kosa imala ne samo kao oruđe nego i priručno oružje u seljačkim bunama i odbrani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: