Od oktobra ne rade
11

Njemačka ima najbolje podmornice na svijetu, ali nijedna nije u funkciji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka nema posadu niti podmornicu koja je potpuno operativna. Svaka od podmornica je na održavanju ili joj je potrebna popravka.

Ova evropska zemlja je nekada bila jedna od jačih sila kada su u pitanju podmornice. Imala je tip podmornice 212A sa pogonom na hidrogenske ćelije, što im je omogućavalo da upravljaju podmornicom dvije sedmice bez izranjanja, zbog čega su imali veliku prednost nad dizel podmornicama koje mogu ostati pod vodom samo nekoliko dana.

Svaka od ovih podmornica Njemačku je koštala 400 miliona eura, ali njemačka vojska je nedavno saopćila kako niti jedna od šest postojećih nije u funkciji.

Berlin je izgubio posljednju podmornicu u oktobru kada je plovilo 212A pretrpjelo veliku štetu nakon što je udarilo u stijenu u blizini norveške obale. Šteta je bila toliko velika da je podmornicu morao izvlačiti brod i dovući do luke Kiel.

Dvije podmornice idu na popravku i bit će u funkciji u drugoj polovini 2018. godine, a najranije u maju 2018. godine.

"Ovo je katastrofa za mornaricu. Ovo je prvi put u historiji Njemačke da nemamo operativnu podmornicu mjesecima", rekao je njemački komesar za odbranu Hans-Peter Bartels.

Optužio je vladu za "rezanje" budžeta Ministarstvu odbrane za ovu situaciju. Iako će sve podmornice biti popravljene, u vodi ne može biti svih šest jer imaju samo tri posade.