Zanimljivosti
0

Nigerijski predsjednik je zvijezda na Facebooku

Sarajevo-x.com
Goodluck Jonathan
Goodluck Jonathan
Ne samo da ima 259.000 fanova i da se taj broj stalno povećava, već ne prođe dan da predsjednik Nigerije Goodluck Jonathan ne provjeri svoj profil na Facebooku i postavi svježe informacije.

Prevazišavši po popularnosti i britanskog premijera Davida Camerona i njemačku kancelarku Angelu Merkel, Jonathan je od juna ove godine, kad je otvorio profil, rijetko propustio dan da nešto ne uradi na ovoj društvenoj mreži.

CNN piše da postoje veliki izgledi da profil "održava" predsjednik lično, a najviše ga, naravno, zanimaju vijesti, vladina politika i skori izbori.

Facebook je iskoristio i kako bi obznanio da se planira kandidovati za nadolazeće predsjedničke izbore 2011. godine. Učinio je to 15. septembra na svom FB statusu.

"Ovo je prvi puta u našoj zemlji da su se naslovi u državnim novinama pozivali na Facebook", kazao je Chude Jideonwo, osnivač utjecajnog nigerijskog sajta "Enough is Enough".

Dodao je i to da je predsjednik najavio kandidaturu u isto vrijeme kad i njegov rival Ibrahim Babangida, te da je to bio uspješan strateški potez.

Zanimljivo je da nigerijski predsjednik zaista čita postove koje mu drugi korisnici ostavljaju, pa i odgovara na njih.

"Ponovo sam čitao vaše komentare i jučer mi je mladić Toyin Dawodu predložio projekat za dobijanje 4.000 MWs električne energije... Toyin, neko iz mog ureda će Vas kontaktirati u vezi te ideje. Znam da ne mogu odgovoriti na svaku poruku zbog nedostatka vremena, ali trebate znati da ih čitam i da one utječu na moje akcije", napisao je Jonathan u svom direktnom obraćanju građanima koji ga prate na FB.

Svaka njegova poruka ima na stotine komentara.

"Ono što razlikuje Jonathana od drugih političara je što je on u potpunosti prigrlio Facebook. Možete čuti njegov glas u porukama i osjetiti da on zaista pokušava komunicirati sa glasačima. To ga čini veoma popularnim", objašnjava Jideonwo.

Sa populacijom od preko 150 miliona, Nigerija ima tek nešto više od 44 miliona korisnika, a 1,7 miliona ih je na Facebooku.