Zanimljivosti
0

Nigerijac riješio 156-godišnji matematički problem, zaradio milion dolara

Klix.ba
Opeyemi Enoch
Opeyemi Enoch
Nigerijac Opeyemi Enoch riješio je Riemannovu hipotezu, jedan od najvećih matematičkih problema svih vremena. Taj podvig donio mu je nagradu od milion dolara.

Riemannovu hipotezu 1859. godine postavio je matematičar Bernard Riemann, a radi se o distribuciji prostih brojeva. Naime, prema ovoj hipotezi sva rješenja jednačine ζ (s) = 0, leže na određenoj okomitoj ravnoj liniji, što do sada još niko nije uspio dokazati.

Institut za matematiku Clay iz SAD-a ponudio je nagradu od milion dolara svakome ko riješi ovaj problem. Dr. Enoch, koji predaje na Fedralnom univerzitetu Oye Ekiti u Nigeriji, rekao je da su mu najveća motivacija bili njegovi studenti.

"Povjerenje mojih studenata da ja to mogu učiniti je bilo moja najveća motivacija. Novac koji sam dobio nije bitan", rekao je Enoch.

Riemannova hipoteza nastala je 1859. godine.
Riemannova hipoteza nastala je 1859. godine.

Svoj rad predstavio je 11. novembra tokom Međunarodne konferencije o matematici i informatici održane u Beču. Mnogi učesnici Konferencije pohvalili su činjenicu da je Enoch uspio riješiti problem, unatoč svim tehnološkim i tehničkim nedostacima s kojima se suočava u Nigeriji.

Ipak, kako je rekao, najviše kritika dospjelo je iz njegove zemlje.

"Mnogi su se pitali kako će moje otkriće stavit hranu na tanjire Nigerijaca", rekao je Enoch.