"Ecce homo" kakvog niste vidjeli
10

"Nevješta" restauratorka brljotinama upropastila fresku

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedna Španjolka, restaurator amater, upropastila je fresku sa likom Isusa Hrista iz 19. vijeka, rad slikara Eliasa Garcije Martineza.

Slika "Ecce homo" zauzimala je počasno mjesto u Crkvi Svetilište milosrđa u Borji u blizini Zaragoze više od 100 godina.

Žena je neovlašteno pokušala da je restaurira nakon više godina propadanja usljed vlage.

Kulturni uposlenici kažu da je ona imala najbolje namjere i nadaju se da se greška može ispraviti.

Žena, starosti oko 80 godina, bila je navodno iznervirana zbog propadanja slike i odlučila je da je sama popravi i restaurira.

Dopisnik BBC-a kaže da su elegantni potezi slikara Martineza upropašteni amaterskim brljotinama gospođe.

Nekada dostojanstven protret sada podsjeća na crtež od krejona koji prikazuje dlakavnog i kosmatog majmuna u tunici koja mu ne pristaje.

"Restauratorka" je čini se primjetila da nije dorasla zadatku i kontaktirala je Juana Mariju de Ojedu, gradskog savjetnika zaduženog za pitanja kulture.

Očekuje se sastanak historičara umjetnosti u crkvi koji će odlučiti o narednim koracima.

"Mislim da je imala dobre namjere. Naredne nedjelje ćemo se sastati sa restauratorima i objasniti kakve materijale je koristila", rekao je De Ojeda.

On je dodao da, ako se ne mogne ništa uraditi, sliku će prekriti fotografijom originala.

Ova freska nije toliko vrijedna u finansijskom smislu, ali ima posebnu sentimentalnu vrijednost za lokalno stanovništvo.

Da bi stvari bile još gore, lokalni centar za zaštitu umjetničkih djela upravo je primio donaciju od slikareve unuke koju su planirali da iskoriste za restauraciju slike.