{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nevješta "restauratorka" sada traži honorar

S
20.9.2012. u 16:54
53
20
Nevješta "restauratorka" sada traži honorar
53
Nevješta "restauratorka" sada traži honorar
Cecilia Jimenez i njen "rad"
Španjolka Cecilia Jimenez, koja je svojim neuspjelim pokušajem restauracije upropastila ikonu Isusa Hrista iz 19. vijeka, sada zahtijeva da joj se isplati honorar, jer je crkva u kojoj se nalazi ta ikona postala svojevrsna turistička atrakcija.
Jimenezova, koja ima više od 80 godina, postala je poznata širom svijeta nakon što je pokušala da restauira ikonu iz 19. vijeka u lokalnoj crkvi u mjestu Borja. Lik je potom više podsjećao na lik majmuna nego na Spasitelja.

Izmijenjeni lik ikone postao je senzacija na internetu, zbog čega je nekoliko hiljada znatiželjenih posjetilaca stiglo u crkvu Santuario de Misericordia kako bi se podsmjevali radu nevješte restauratorke.

Vlasti su zaprijetili da će tužiti Jimenezovu za njen neovlašten pokušaj restauracije ikone, ali je ona naglasila da je to ona učinila iz dobre namjere, jer je slici bila neophodna prepravka.

Međutim, popularnost izmijenjene ikone postajala je sve veća, pa je i aviokompanija Ryanair ponudila jeftinije karte do obližnjeg aerodroma u Saragosi da bi ohrabrili "hodočasnike" da posjete crkvu i vide djelo šaljivo nazvano "Vidi majmun".

Usljed rasta popularnosti "remek djela" crkva je počela da naplaćuje po četiri eura za ulaz posjetiocima i samo u prvih četiri dana ostvarena je zarada od 2.000 eura.

Advokati Jimenezove sada insistiraju da i ona ima pravo na dio profita, koji želi da pokloni nekoj humanitarnoj organizaciji prema njenom izboru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: