{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Nevjerovatne fotografije sa ruba svemira

S
23.6.2010. u 21:00
0
11
Nevjerovatne fotografije sa ruba svemira
0
Fotografije koje vidite izgledaju kao da su snimljene sa Međunarodne svemirske stanice ili nekog skupocjenog satelita, ali je riječ o amaterskim fotografijama Colina Richa, koji ih je snimio kamerom od 50 eura, vezanom za balon.

I dok NASA godišnje troši milijarde dolara svake godine na moderne satelite, ovaj je 27-godišnjak je uspio napraviti fotografije sa visine od 38 kilometara, služeći se digitalnom kamerom kupljenom preko "Ebaya".

Slobodni fotograf Colin spakovao je pet godina staru kameru u kutiju od stiropora i poslao je u stratosferu u vremenskom balonu. Naprava je putovala četiri puta dalje od mlaznih aviona.


Projekat nazvan "Pacific Star 2" drugi je pokušaj fotografisanja zemlje sa ruba svemira i ostvaren je samo četiri mjeseca nakon početka planiranja.

Rich je bio inspirisan britanskim fotografom Robertom Harrisonom, čiji su snimci zemlje sa 35 kilometara zapanjili NASA-u u oktobru 2008. godine, pa je odlučio otići dalje i napraviti snimke sa udaljenosti veće za tri kilometra.


Balon sa kamerom "Canon Poweshot A560" lansiran je 5. juna ove godine. Kamera je stavljena u kutiju od stiropora, kako bi bila zaštićena od hladnoće.

Balon je pao 38 kilometara daleko od mjesta polijetanja, a putovanje je trajalo nešto duže od dva i pol sata.

"Kameru smo pronašli pomoću GPS-uređaja. Kolega William i ja smo prezadovoljni rezultatima. Pokušat ćemo ovo ponoviti još jednom, sa veće udaljenosti i sa kvalitetnijom kamerom", rekao Rich, prenosi "Daily Mail".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: