Zanimljivosti
22

Neviđen snimak: Pogledajte kako je Berlin izgledao prije 70 godina

Klix.ba
Snimak grada Berlina i njegovih stanovnika iz jula 1945. godine našao je svoj put do javnosti 70 godina nakon pada nacističke Njemačke.

Video je prije nekoliko dana objavio Konstantin von zur Muehlen koji je 2001. godine osnovao kompaniju Chronos Media, a koja ima pristup historijskim snimcima i fotografijama uključujući sedam miliona metara filmske trake.

Video je načinjen dva mjeseca nakon ulaska Saveznika u glavni grad Njemačke, a prikazuje život običnih ljudi u razorenom gradu koji prolazi kroz prvu fazu obnove. Kamera prolazi kroz više dijelova grada koji su tada bili pod okupacijom ruske i britanske vojske.

Prije kraja videa, snimak iz zraka prikazuje razoreni Berlin od Brandenburške kapije, preko bulevara Unter den Linden, pa do neprepoznatljivih stambenih kvartova.

Berlin je oslobođen od nacista početkom maja 1945. godine. Drugog maja predao se najveći broj njemačkih vojnika, a borbe u pojedinim dijelovima grada trajale su do 8. maja. Zauzimanjem Berlina okončane su najveće borbe na tlu Evrope u sklopu Drugog svjetskog rata, a Treći Rajh je vidio svoj kraj nakon 12 godina postojanja.