{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema više razlike između igračaka za djevojčice i dječake

17.12.2012. u 20:53
0
12
Nema više razlike između igračaka za djevojčice i dječake
0
Nema više razlike između igračaka za djevojčice i dječake
Razlike među muškim i ženskim igračkama više nema. U prodavnicama širom svijeta, pred božićne i novogodišnje praznike prodaju se lutke koje majke kupuju sunovima i igračke-vatrogasci koje na poklon dobijaju djevojčice. Prodavači, ali i stručnjaci, tvrde da se na ovaj način razbijaju rodne barijere.
Katalog francuskog supermarketa Super-U izazvao je mnogo pažnje. Naime, u katalogu su fotografije na kojima su prikazani dječaci kako se igraju s lutkicama i djevojčice koje se zabavljaju autićima na daljinsko upravljanje.

"Ovo nije aktivizam. Ali, idemo ukorak s promjenama u društvu i promjenama uloga", kazao je Thierry Desouches, glasnogovornik supermarketa, dodavši da se na taj način razbijaju stereotipi kao naprimjer da je roze daska za peglanje za djevojčice, a plavi automobil za dječake.

U prodaji su i igračke - kuhinje i pribor za čišćenje koji su namijenjeni dječacima i djevojčicama, a mogu se naći u prodavnicama u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji i Maroku. Također, u mnogim zemljama prodavnice igračaka uklanjaju zone za dječake i za djevojčice, te prave jednu "rodno neutralnu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: