Zanimljivosti
11

Nekada sasvim obične igračke, a danas vrijede više od zlata

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Imate ušteđevinu i želite je uvećati. Prvo što pomislite je ulaganje u dionice na berzi. Međutim, određene originalne i raritetne igračke mogu vam donijeti veće bogatstvo nego zlato ili vrijednosni papiri.

Ukoliko imate neku od igrački iz Lego seta, i ako je kupljena 2000. godine, i eventualno je još neotpakovana, može vam donijeti više novca, nego da ste svaku godinu ulagali na berzu ili novac štedjeli na bankovnom računu.

Strastveni kolekcionari danas mogu zaraditi mnogo novca ukoliko se odluče prodati rijetke primjerke igračaka, koje su prije 20 ili 30 godina bile sasvim obična dječija zanimacija.

Japanski dizajner Nigo je prije nekoliko mjeseci na aukciji prodao oko 600 rijetkih primjeraka omiljenih igrački iz serijala Ratovi zvijezda, gdje je zaradio oko 500.000 dolara.

Figura Luke Skywalkera, je veoma rijedak komad, koji je iz prodaje povučen veoma rano, na aukciji je prodan za nevjerovatnih 12.000 dolara. Figura Boba Fetta iz 1983. godine kada je tek izašla u prodaju koštala je 3 dolara, a danas vrijedi oko 1.000 dolara.

Cijena originalnog Gameboya danas na eBayu košta oko 490 dolara. Zato, ukoliko posjedujete neku od omiljenih igrački Ratova zvijezda, Lego igračke ili iz franšize My Little Pony, sačuvajte ih i možda zaradite novac.