biznis
16

Nazaustavljiva sila? Nevjerovatna moć zarade Star Warsa

Klix.ba
(Foto: AFP)
Posljednji nastavak kultne sage "Star Wars: The Force Awakens" (Ratovi zvijezda: Sila se budi) ruši sve pred sobom zaradom na kinoblagajnama širom svijeta.

Vrtoglav je spisak rekorda koje su dosad srušio - najbolji prvi vikend prikazivanja u američkoj historiji, zatim najveća zarada nakon četiri dana prikazivanja (300 miliona dolara) i drugi rekordi koji i ne iznenađuju s obzirom da se na ovaj film čekalo deset godina i fanovi su bili itekako nestrpljivi da vide kako će radnja dalje odvijati i kakve će sve novine u tehnološkom smislu ponuditi.

Zanimljivo je da je ovaj film sa svim svojim franšizama ukupno zaradio više od 30 milijardi dolara, ali samo trećinu od tih prihoda donijeli su filmovi. Sve drugo odnosi se na igračke, igre, animirane filmove, knjige, tematske parkove i drugo. Na taj način Star Wars su promijenili svijet.

U svijetu igračaka presudnu ulogu odigrao je ugovor sa kompanijom Kenner Toys, koja je kasnije postala dio poznatije kompanije Hasbro. Igračke akcionih heroja prodavali su nevjerovatnom brzinom širom svijeta, a svjetlosni mač iz Star Warsa i danas je najcjenjenija igračka.

U igrai se našao i Lego, svojevremeno na koljenima. Kada su počeli proizvoditi Star Wars Lego, njihovo finansijsko poslovanje se spektakularno okrenulo u plus, a danas su najveći proizvođač igrača na svijetu. I sada proizvode Star Wars figurice.

Osim toga, nezaobilazni su i filmski studiji. Britanski studiji doživjeli su procvat sa Star Wars i Harry Potter, tako da američka kompanija kreatora Ratova zvijezda Georgea Lucasa, Industrial Light and Magic, ima sjedište u Londonu. Tehničke službe u toj zemlji dostojan su rival najboljima na svijetu, a i porezni režim pomaže filmadžijama, piše BBC.

Nakon 40 godina Lucasovog "kockanja" sa prihodima, sa sigurnošću se može reći da se isplatilo. U planu su još dva nastavka Star Warsa, te još tri spin-off filma. Pa iako je Avatarov rekord od 2,7 milijardi dolara na box officeu još uvijek daleko, malo je onih koji sumnjaju da će nastavak "Sila se budi" dostići tu cifru. Međutim, poslovno carstvo Star Warsa proteže se mnogo dalje.