Građani ga tuže
1

Ne dijelite mišljenje s Trumpom? Bit ćete blokirani

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik SAD-a Donald Trump dobio je 4.000 tužbi koje su pokrenute u proteklih 30 godina. Tužbe su podignute iz različitih razloga, a ovaj put je dodan još jedan - kršenje prava na slobodu govora.

Sedam osoba optužilo je predsjednika da je blokirao njihove račune na Twitteru. Institut Knight First Amendment podnio je tužbu tvrdeći kako im je predsjednik blokirao račune nakon što su odgovarali na njegove tvitove s kritičkim osvrtom.

Ovi ljudi tvrde kako su na ovaj način spriječeni da učestvuju u online komunikaciji s drugim ljudima te da to predstavlja kršenje Prvog amandmana o slobodi govora. U "košu" s Trumpom su i sekretar Bijele kuće Sean Spicer te urednik predsjednikovih računa na društvenim mrežama Daniel Scavino.

"Prvi amandman se može primijeniti na digitalni forum isto kao što se odnosi na sastanke u gradskim vijećnicama i javnim školama. Bijela kuća se ponaša suprotno zakonu kada isključuje ljude iz ovog foruma samo zato što ne dijele isto mišljenje s predsjednikom", navodi se u tužbi.

Iz Instituta tvrde kako se svako treba zabrinuti zbog ovakvih reakcija predsjednika jer sve što čitaju na njegovim računima je očišćeno od kritika.