Zanimljivosti
87

Napušteni Enzo Ferrari pet godina čeka svog vlasnika

Klix.ba
(Foto: Twitter)
Enzo Ferrari je jedan od najrjeđih i najpoželjnijih automobila u novijoj historiji. Nazvan je po legendarnom osnivaču italijanske automobilske kompanije, a trenutno ih ima samo 400.

Iako je početna cijena ovog automobila 2002. godine iznosila 530.000 eura, njegova današnja vrijednost je neuporedivo veća. Godine 2015. prodat je posljednji napravljeni Enzo koji se nalazio u vlasništvu Vatikana, a cijena je bila 5,3 miliona eura.

Početkom februara prodana je havarisana verzija Enza Ferrarija za nevjerovatnih 1,5 miliona eura.

Navedene brojke glavni su razlog zbog čega je naprosto čudno da je jedna verzija Enza i dan danas napuštena u Dubaiju.

Enzo je završio na parkiralištu još 2011. godine kada ga je dovukao pauk, ali i nakon četiri godine vlasnik automobila nije sa sigurnošću identificiran. Ono što se zna jeste da vlasnik ima državljanstvo Ujedinjenog Kraljevstva, a pred sudom se odvija i parnica u vezi s vlasništvom.

Iako policija Dubaija nakon izvjesnog vremena prodaje vozila koja niko ne zatraži natrag, ovaj ljepotan nije na prodaju. Naime, Interpol smatra kako je Enzo Ferrari ili ukraden ili kupljen ukradenim novcem.

Fotografije koje su se pojavile na internetu 2012. godine prikazuju "ispečeni" Ferrari koji je prekrio pijesak. Danas ovaj Enzo provodi vrijeme u posebno pripremljenoj garaži gdje je sakriven od atmosferskih utjecaja.