Žrtva ekonomske krize
0

Napravio kuću od milijardu eura povučenih iz opticaja

Sarajevo-x.com
Umjetnik Frank Buckley je odlučio napraviti kuću od novčanica povučenih iz opticaja, u iznosu od milijardu eura. On je to učinio iz prostesta zbog visokih cijena nekretnina i finansijske krize. Nada se da će njegov projekt pokrenuti i debatu o nacionalnom dugu i značenju valute.

Nezaposleni umjetnik Frank Buckley je napravio kuću od povučenih novčanica koje su izrezane. Poput mnogih njegovih prijatelja, i on je žrtva ekonomske krize.

Frank nije imao stalni izvor prihoda, tako da nekoliko mjeseci nakon kupovine kuće nije mogao otplatiti hipoteku. Zbog finansijskih problema se raspao i njegov brak, nakon čega se preselio u kolibu u svom dvorištu, jer mu je oduzet sav namještaj iz kuće. Njegovi prijatelji su također doživjeli sličnu sudbinu, a jedan od njih je izvršio samoubistvo.

Zbog toga je Frank odlučio stvoriti umjetničko djelo koje će pokazati apsurdnost irske ekonomske situacije. Napravio je slike od izrezanih novčanica i novčića, koje će biti izložene ove godine.

Nakon toga je dobio ideju da napravi kuću pa je osigurao određenu količinu povučenih novčanica, kuću je napravio od šperploča, a vanjski zidovi su građeni od cigle. Novac je iskoristio za unutrašnjost, polijepio ga je na zidove, a napravio je i tepih od novčanica.

U kući boravi tokom sedmice, a u kolibu odlazi vikendom. Otkako ju je u ponedjeljak otvorio za javnost, primio je više od 300 posjetilaca. Zadovoljan je reakcijom javnosti za njegovu kreaciju, ali je i dalje u teškoj finansijskoj situaciji.