|

Nakon bureka: Šveđani balonima u svemir poslali krofnu

Nakon bureka: Šveđani balonima u svemir poslali krofnu
26
Klix.ba
16.4.2015. u 18:00
28
komentara
26

dijeljenja
Benjamin i Alexander Jonsson, braća iz Švedske, odlučili su postati prvi ljudi koji su neodoljivu užinu u vidu slatke krofne poslali u svemir.
Svoj su poduhvat odlučili realizirati sa teritorije Norveške 8. aprila, a kamera koju su spojili sa nosačem krofne snimila je zaista spektakularan pogled na zakrivljenje Zemlje.

"Htjeli smo u svemir poslati nešto što do sada nikome nije palo na pamet pa smo zato odabrali krofnu", rekao je Alexander za Huffington Post.

Braća su zaljubljenici u astronomiju i osnivači su naučnog amaterskog kluba Stratolys, pomoću kojega su prikupili sredstva kako bi realizirali ovaj zanimljivi projekat.

Sve je koštalo blizu 1.000 eura, uključujući i helijske balone koji su podigli krofnu u nebo, gdje je provela 80-ak minuta, nakon čega se sunovratila natrag na površinu. Zbog činjenice da je oprema završila u moru, zamolili su jedno pomorsko društvo da je pronađu i donesu natrag na kopno.

Podsjećamo, prije dvije godine u sličnu avanturu krenuli su entuzijasti iz BiH koji su na sličan način u svemir poslali burek.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...