Komentari (86)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ne znam istoriju ali u Islamu je to zabranjeno. Kada je Omer ra došao u Jerusalem, glavni "pop" crkve mu je dao ključeve crkve. Omer nije htio da uzme nego je sagradio džamiju odvojeno. Čak nije htio ni da klanja u crkvi ( što je dozvoljeno jer je crkva Božija kuća) , samo iz razloga da ostali muslimani nagrnu u nju i ne pretvore jenu džsmiju. Klanjao je blizu crkve na livadi i tu je sagradjena džamija
Muslimani nemaju pravo da se bune kad Izrael bude pretvorio Aja Aksu u Solomonov hram jer isto rade pravoslavcima.Ne mozes zlo drugima ciniti,a dobru se nadati.
Al Aqsa nije Sulejmanov hram, on je srušen i leži ispod temelja, srušio ga je Nabukodonozor.
Nisu to trebali uraditi nipošto. Takva džamija nikome ne treba a kao muzej bi imala neprocijenjivu vrijednost.
Osmanlije se nisu bahatile i prisvajale. Isto kao i s Aja Sofijom sultan Mehmed Fatih je kupio, tako isto je i s ovom dzamijom odnosno crkvom koja je otkupljena pa tek onda promijenjena u dzamiju...
Bio sam sto puta u Istanbulu i nikad nisam čuo za ovu džamiju. Još kaže u centru Istanbula, pa ljudino šta je to centar Istanbula?
U to vrjeme je bilo tako ko jači njegovo je !!
Sve ce se to vratiti jednog dana.
Kur*eve godine
Al hambra je bila druga najveca džamija, pa je preuređena u crkvu u Kordobi, kao i mnoge druge džamije, uz to mnogo ne gore srušiti 250 džamija u sred Beograda, nego ih preobrazit u crkvu ili obratno.
Nije trebalo dirati muzej. Sta sada misle, opet malterisati da pokriju freske? A vidim da se na temi sjatilo komsija i susjeda, doslo je i njihovih 5 minuta da drze lekcije ljudima koji su sacuvali njihove crkve, i jednih i drugih, a na "njihoboj" teritoriji nije ostao minaret uspravan... Nismo mi Turci, nikada nismo ni bili, ovo je nasa zemlja, njoj pripadamo, a ne nekim "centima moci", stotinama ili hiljadama kilometara daleko...
Erdogan - Hitler 21. stoljeća.
Toliko o pomoći ikone u odbrani od nevjernika😂😂😂
Džamija od 1515godine , nije promijenjena danas nego prije 500 godina, dal križari vraćaju opljačkano blago sa istoka prije 500 godina??? Naravno da ne vraćaju pa što bi ovi vratili crkvu od 500 godina što nije
Brkata spodoba samo smišlja nove pasjaluke.I svaki njegov postupak je na štetu muslimana.Ne može se uzeti crkva za džamiju po šerijatu.Dokaz je postupak halife Omera nakon osvajanja Jerusalema.Iako mu je patrijarh Sofronije ponudio ključeve Omer je to odbio i objasnio da to nije islamski običaj.
seljakluk
Oteto prokleto
Pola a možda i više Turaka su konvertisani hrišćani. Tako da nema problema njihovi predaci pravili crkvu pa poslije je preobratili na džamiju.
Nije oteto, dapace kupljeno je od njih.
Sve te crkve su sagrađene na mjestu Mitrasovih i Zeusovih hramova