Stvarni Robinson Crusoe
67

Nakon 20 godina života na napuštenom otoku vlasti ga žele istjerati

Klix.ba
Australac David Glasheen, koji već 20 godina živi sam na udaljenom otoku Restoration, mogao bi biti istjeran iz svog doma.

Za Glasheena kažu da je stvarni Robinson Crusoe, a na otok se doselio 1993. godine kada je kao bivši biznismen izgubio nekoliko miliona eura na berzi. Australac se tada povukao u osamu i odlučio da mu novi život puno više odgovara.

No, vlada okruga Queensland sada ga želi prisilno iseliti jer na otoku nije uspio sagraditi ništa, uvjet koji mu je postavljen kako bi dobio pristup. Vrhovni sud Queenslanda presudio je da se zemlja mora vratiti i da Glasheen na otoku boravi nezakonito.

"Ova presuda je užasna", kazao je novinarima Daily Telegrapha.

Godine života u osami naučile su ga da je sam sebi dovoljan. Kako bi se prehranio uzgaja povrće, a pravi čak i vlastito pivo.

"Brzo se naučite kako preživjeti u divljini. Ovo mjesto je prekrasno i ja sam sretan što sam ovdje", kaže David i dodaje da je počeo cijeniti prave stvari kao što su povjerenje, iskrenost i poštenje.

U početku je sa njim bila i njegova djevojka, no nije se mogla navići na život u osami. On je nakon toga pokušao naći ženu preko online servisa pokušao naći partnericu, ali nije imao sreću.

Povremeno ga posjećuju vlasnici jahti i farmeri, a činjenica da je kilometrima daleko od civilizacije nije mu prepreka da i dalje povremeno mešetari na berzama.

Otok je prije 20 godina iznajmio za 15.000 eura godišnje najamnine, a on i njegov partner su trebali izgraditi turističko naselje što nisu nikada uradili.