Rad u nehumanim uslovima
0

Najteže je biti rudar, tehničar u Fukushimi, novinar...

Klix.ba
GlobalPost je napravio listu od sedam najtežih poslova na svijetu. Iako su neki od njih dobro plaćeni, zahtjevi koje ljudi moraju ispuniti su nekada nehumani ili nemogući.
  • Fabrike kineske kompanije za sklapanje elektronskih komponenti Foxconn, u Shenzenu, na glasu su kao najnehumanije mjesto za rad. Čak 18 radnika ove fabrike je 2010. godine pokušalo izvršiti samoubistvo. Kao razlozi su navedeni prenaporan rad i jako loši uslovi rada. Oko fabrike su sada izgrađene mreže kako bi se spasili svi oni koji pokušaju skočiti kroz neki prozor, a radnici prije potpisivanja ugovora moraju da se zakunu da neće pokušati izvršiti samoubistvo.

  • Jedan od najgorih i veoma opasnih poslova je zasigurno biti tehničar u Fukusimi, nuklearnoj elektrani koja je bila oštećena. Tehničari za hitne slučajeve u Fukushimi su nakon zemljotresa i cunamija u maju 2011. godine zajedno sa vatrogascima, vojnicima i volonterima ostali u blizini reaktora kako bi ih pokušali stabilizirati, a time su rizikovali izlaganje smrtonosnim dozama radijacije.

  • Biti novinar nije ni malo lako, a pogotovo biti reporter u zemljama kao što su Irak, Jordan, Turkmenistan, Sirija, Iran, Kina i Sjeverna Koreja je iznimno opasan posao, nekada čak i smrtonosan. Jedno istraživanje, koje je objavljeno ove godine, je novinarstvo stavilo na petu poziciju najgorih poslova na svijetu zbog velikog stresa.

  • Biti privatni kuhar diktatoru je također među najgorim poslovima na svijetu. Privatni kuhar preminulog sjevernokorejskog diktatora Kima Jonga Illa, koji je predstavljen pseudonimom Kenji Fujimoto, je pobjegao iz Sjeverne Koreje jer je bio osumnjičen da špijunira bivšeg diktatora. Njegova porodica je ostala u Sjevernoj Koreji.

  • Rudarima život nije nimalo lak. Fondacija Bench Mark je nedavno objavila istraživanje koje opisuje turobnu sliku mizerije, smrti, siromaštva, bolesti i okolišne zagađenosti u rudnicima platine u Južnoj Africi. Rudari u rudniku Marikana su 16. augusta ove godine započeli štrajk koji je vrlo brzo prestao u nasilne obračune sa policijom, tokom kojih su 34 rudara izgubila život.

  • Posao specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju je zaista dobro plaćen posao, ali ono što se od izaslanika očekuje graniči sa nemogućim. U opis posla ulazi sprječavanje sektaškog nasilja, postizanje primirja između pobunjenika i Assadovog režima i donošenje mira u Siriju.

  • Biti sakupljač sperme slonova je posao koji bi malo ko poželio i najgori posao na svijetu. Zašto? Pa procjenite sami.