Poštovanje i briga
117

Najstariji stanovnik Pionirske doline je 32-godišnja majmunica, hrane je domaćim povrćem i medom

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
Radnik Sejo priprema obroke koji se sastoje od voća, povrća i meda (Foto: K. S./Klix.ba)
Pionirska dolina u Sarajevu dom je velikom broju životinja o kojima svakodnevno brinu radnici koji su posebno obučeni u zoološkim vrtovima širom Evrope.

Najstariji stanovnik sarajevskog zoološkog vrta je majmunica macaca mulatta stara 32 godine. Da joj okruženje prija govori činjenica da u prirodi ova vrsta živi maksimalno 20 godina.

Majmunicu i njenih pet drugarica s kojima živi hrane dvojica radnika koje su prihvatile kao svoje najbolje prijatelje. Da bi im bilo zanimljivije tokom dana, radnici hranu raspoređuju na različitim mjestima, stavljaju u rupe po drvetu, a rupe u panjevima pune medom tako da majmuni cijeli dan imaju zanimaciju.

"Svih šest su ženke. Jedna je došla kao beba u Pionirsku dolinu i nevjerovatno je kako su ženke brinule o bebi, te kako sada brinu o najstarijoj članici koja im je vođa. Oni su kao prava ljudska zajednica iz koje se može dosta toga naučiti o poštovanju grupe i brizi jednih o drugima", kazala nam je Aldijana Hamza, glasnogovornica KJKP Park.

Za majmune, ali i ostale životinje, priprema se kvalitetno povrće uzgajano u rasadniku KJKP Park u Sokolović Koloniji, a najviše vole jesti paradajz i krastavce. Zanimljivo je da ne jedu koru od paradajza već je sami ogule i bace, a ostatak pojedu. Kada su u pitanju krastavci, pojedu samo sredinu gdje se nalaze sjemenke.

Kako nam je rekao njihov hranitelj Sejo, zanimljivo je i da jedu sjemenke od jabuka jer u njima ima mnogo vitamina.

"Imaju dva obroka dnevno, a treći im je biljna poslastica koja se sastoji od lista vrbe i žare. Jednom prilikom se najstarija ženka ožarila kada je uzela žaru i onda je sama odnijela do panja i valjala sve dok nije omekšala potpuno. Tek onda je pojela. Vrlo su inteligentne", kazala je Hamza.

Majmunice su stigle prije 12 godina iz Poljske. Druga najstarija ima 26 godina, što je potvrda da imaju svu potrebnu njegu i brigu. Rijetko se svađaju, ali to je sasvim normalno kao i kod ljudi. Tokom naše posjete, veselo su se igrale i čistile jedna drugu.

Među najstarijim stanovnicima Pionirske doline donedavno su bili i škotska goveda. Ženka je preminula u poznim godinama, a mužjak je također zbog starosti prebačen u Tuzlu. Iza njih su ostali potomci, prva generacija rođena u Pionirskoj dolini. Zanimljivo je da škotska goveda koja su teška nekoliko stotina kilograma, žive zajedno sa patuljastim kozama čija najveća težina iznosi 60 kilograma.

"Posjetioci budu oduševljeni pogotovo kada vide prizor da se patuljasta koza odmara na leđima škotskog goveda. Nemaju nikakvih problema i žive u slozi", kazala je Hamza.

Škotska goveda dobijaju jedan obrok dnevno, ali vrlo obilan i može im biti cijeli dan. Naviknuti su na radnike i pomno ih slušaju. Nikada se nije dogodio niti jedan incident.

Najmlađi stanovnik Pionirske doline je lama.