Zanimljivosti
0

Najstariji čovjek koji se popeo na Mount Everest više neće obarati rekorde

Klix.ba
Juchiro Miura
Juchiro Miura
Japanac Yuichiro Miura, najstariji čovjek koji se ikada popeo na Mount Everest, objavio je da više neće pokušavati da se popne na najviši vrh na svijetu, iako bi njegov rekord uskoro mogao biti oboren.

Miura se, u dobi od 80 godina, popeo na vrh visok 8.850 metara i izjavio: "Mislim da je tri puta dovoljno. Trenutno ne mogu misliti ni na šta drugo osim na odmor".

Miurin rekord mogao bi vrlo brzo biti oboren, budući da se njegov 81-godišnji rival, Nepalac Min Bahadur Sherchan, priprema za uspon i već se nalazi u baznom logoru. Sherchan je držao rekord posljednjih pet godina, sve do Miurinog uspona.

"Nadam se da će uspjeti i želim mu sreću", rekao je Miura, nekadašnji ekstremni skijaš, nakon slijetanja u nepalsku prijestolnicu Katmandu, ali je i insistirao da Schercan fotografijama dokaže svoj uspon.

Miura se već penjao na Everest u maju 2008. godine, a Sherchan je to učinio samo dan prije njega. Njegov posljednji uspon, koji je napravio zajedno sa sinom Gotom, je još veći podvig, budući da ga je izveo nakon svoje četvrte operacije srca te loma zdjelice i butne kosti.