Zanimljivosti
0

Japanski alpinista želi da postane najstariji čovjek koji se popeo na Mount Everest

Klix.ba
Juchiro Miura
Juchiro Miura
Juchiro Miura, 80-godišnji Japanac, uprkos četiri operacije srca u posljednjih pet godina, pokušava da obori svjetski rekord za najstarijeg čovjeka koji se popeo na Mount Everest.

Miura trenutno boravi u kampu na visini od 6,5 kilometara, a do cilja mu je preostao uspon od 2,3 kilometra, koji će preći sa partnerom Kenjom Kondom.

Himalajske visine nisu nikakva nepoznanica za Miuru, budući da se već dva puta penjao na Everest i to u dobi od 70 i 75 godina.

On kaže da, iako je ovakav podvig težak za čovjeka bilo koje dobi, zapravo produžava ljudski vijek za 70 godina, tako da bi on mogao da doživi i 150 godina.

"Nijedna ljudska rasa nije živjela toliko dugo i njega zanima kako bi to izgledalo. Želi da vidi kolike su granice, mogućnosti i potencijal ljudske vrste", izjavila je Miurina kćerka Emily za Voice of America.

Ipak, godine nisu jedina Miurina prepreka. Imao je četiri operacije srca, a 2009. godine je, u skijaškoj nesreći, pretrpio i lom zdjelice i bedrene kosti.

Trenutni rekord najstarije osobe koja se popela na Everest drži Nepalac Min Bahadur Sherchan, koji se 2008. godine popeo u dobi od 76 godina.

Kada je čuo za Miurin pokušaj, Sherchan, sada 82-godišnjak, najavio je da će i on pokušati naredne godine.

U Miurinom timu nalazi se i ljekar, specijalista za srčane bolesti, kako bi pazio na njegovo zdravlje. Miura je skijao niz najviše planine na svakom od sedam kontinenata, za šta bi se moglo reći i da je porodična tradicija. Njegov otac, Keizo Miura, skijao je niz Mont Blanc u dobi od 99 godina.

"Ukoliko nešto zaista želite, imate snage i izdržljivosti, onda možete stići do ispunjenja svojih snova", kaže Miura.