Cijena do 6 miliona eura
0

Najskuplja poštanska marka na aukciji u Ženevi

Sarajevo-x.com
Najskuplja poštanska marka na svijetu je Treskilling Yellow. Švedska markica koja je do sada izmijenila nekoliko vlasnika, uskoro će biti ponovo ponuđena na aukciji u Ženevi, a očekuje se da bi mogla biti prodana za blizu šest miliona eura.

Markica Treskilling Yellow opstala je sve do danas zahvaljujući 14-godišnjem Šveđaninu koji ju je izvadio iz kante za smeće. Naime, njegova baka je 1885. godine bacila markicu, no dječak ju je izvadio iz smeća i prodao za svega sedam kruna čovjeku koji je preprodavao poštanske marke.

Marka je trebala biti odštampana u zelenoj boji, no greškom je štampana u žutoj i iako se vjerovalo da ima još takvih markica, nikada nije pronađena druga žuta osim ove koja će se sljedeće sedmice naći na aukciji u Ženevi.

Treskilling Yellow do sada je nekoliko puta prodavana i svaki put bi dostizala rekordnu cijenu. Posljednji put je prodana 1996. godine anonimnom kolekcionaru i to za blizu dva milona eura.

Stručnjaci tvrde da bi sada mogla doseći cijenu veću od pet miliona eura s obzirom da kolekcionari poštanskih maraka žele imati baš one rijetke.