Zanimljivosti
0

Najružniji zec na svijetu podsjeća na mitsko biće

Klix.ba
Snimak zeca oboljelog od rijetke bolesti koja uzrokuje izrasline na glavi postao je pravi hit na internetu, a svojim izgledom podsjeća na mitsko biće zvano jackalope.

Zeca nazvanog Frankenstein prvo je primijetila porodica Boettcher iz američke savezne države Minnesota. Zec je zaražen papiloma virusom CRPV, koji izaziva rast tumora na glavi životinje.

Tumori mogu izrasti toliko da onemoguće hranjenje životinje i dovedu do uginuća od gladi.

Gunnar Boettcher (20) smatra da zec živi u njihovoj šupi ili drvima, a konačno se uspio dovoljno približiti kako bi snimio zeca.

"Ovo je nevjerovatno. Zec ima monstruzne šiljke koji mu izlaze iz glave. Ne znamo o čemu se radi i za šta je sve sposobno", kaže Gunnar u videu koji je kasnije postavio na Facebook. Snimak je za kratko vrijeme postao pravi hit na internetu.

Zečevi zaraženi virusom CRPV obično su izvor priča o mitskom biću jackalope, zecu sa rogovima antilope. Priče o ovom biću mogu se pronaći u mnogim naučnim knjigama, od kojih neke datiraju još iz 18. stoljeća.

Virus CRPV otkrio je Richard E. Shope 1930-ih godina. Radi se o prvom otkrivenom obliku raka kod sisara uzrokovan virusnim oboljenjem. Shopeova istraživanja ovog virusa donijela su mnoge koristi ljudima, poput vakcine protiv HPV-a.