Preteški uslovi
61

Na Sibiru održan ekstremni maraton pri temperaturi od -50 stepeni

L. R.
Evo kako je utrka izgledala prošle godine (Foto: Twitter)
Evo kako je utrka izgledala prošle godine (Foto: Twitter)
Danas je u Jakutiji na Sibiru održan maraton na temperaturi od -50 stepeni celzija.

Kako prenose mediji, riječ je o četvrtom ekstremnom maratonu, a prvi takav je održan 2019. godine. Temperatura zraka na početku trke bila je -51, a na kraju -50 stepeni celzija.

Trke su održane u selu Ojmjakon u više starosnih grupa na distancama od pet i deset kilometara te polumaraton od 21,1 kilometar i maraton od 42,195 kilometara. Registraciju je izvršilo 108 učesnika, od kojih je sedam odustalo, a za deset učesnika je nakon pregleda takmičenje zabranjeno.

"Događaj privlači pažnju velikog broja ljudi iz više zemalja i rejona Rusije. To povećava interesovanje turista za najhladnije naseljeno mjesto na svijetu. Također daje impuls naučnim istraživanjima za izučavanje uticaja hladnoće na čovjekov organizam i razvoj tehnologije za primjenu na niskoj temperaturi vazduha", naveli su iz lokalne uprave.

Učešće u maratonu bilo je dozvoljeno za 11 muškaraca i pet žena. Pobjednik ekstremnog maratona među muškarcima je Aleksandar Moedo sa rezultatom od tri sata, dva minuta i 20 sekundi, a u ženskoj konkurenciji pobijedila je Izabela Borisova sa rezultatom od tri sata, 35 minuta i 24 sekunde.