New York
0

FOTO / Na mjestu "World Trade Centra" nađen brod iz 18. stoljeća

Sarajevo-x.com
Radnici angažirani na izgradnji novog "World Trade Centra" u New Yorku pri iskopavanju zemlje pronašli su drveni brod iz 18. stoljeća, piše "Daily Mail".
Arheolozi kažu da je 10 metara dug brod vjerovatno iskorišten zajedno s drugim otpadom kako bi se popunilo zemljište, odnosno proširio Manhattan prema rijeci Hudson.

Arheolozi Molly McDonald i A. Michael Pappalardo su pregledali brod nakon što su ga radnici našli 10 metara ispod nivoa ulice, na mjestu gdje su bile planirane podzemne garaže.

McDonald je rekla kako su ona i njen kolega brzo pronašli rub broda, nakon čega su ga dva dana vadili iz zemlje. Ona ističe kako je potrebno još istraživati kako bi se utvrdila tačna starost broda, pa će stoga drveni uzorci biti poslani u laboratoriju.

Brod nije bio oštećen izgradnjom originalnih tornjeva "World Trade Centra" 1960. godine. Nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. legendarni "Twin Towers" su uništeni, pa se 2006. pristupilo radovima na "One World Trade Centru", odnosno jednom neboderu nazvanom "Freedom Tower".

Planirano je da zgrada bude visoka 540 metara, a očekuje se da će biti završena i otvorena 2013. godine.