Zanimljivosti
0

Na aukciji sandale koje je nosio Mahatma Gandhi

SRNA
Sandale koje je nekada posjedovao heroj indijske borbe za nezavisnost Mahatma Gandhi bit će ponuđene na aukcijskoj prodaji kasnije ovog mjeseca.
Aukcijska kuća Mullock saopštila je da će kožne sandale biti ponuđene 21. maja i da se očekuje da će postići cijenu od oko 18.000 eura, iako su u "lošem stanju".

Ova obuća dio je "jedne od najvećih kolekcija predmeta povezanih sa Mahatmom Gandhijem koja je do sada ponuđena na prodaju", navodi se u saopštenju, prenio je AFP.

Kolekcija obuhvata i Gandhijev testament, koji je on lično poptisao. Očekuje se da će ovaj dokument postići cijenu veću od 40.000 eura, a tu je i odora koju je Gandhi nosio.

Među ostalim predmetima su slike, štampani materijal, pisma i audio zapisi Gandhijevih govora, kao i uzorak njegove krvi mikroskopske veličine.

Aukcijska kuća saopštila je da sandale potiču iz Gandhijevog doma u Juhuu, na zapadu Indije, gdje je on živio od 1917. do 1934. gdoine.

Gandhi je jednom prilikom, navodno, potrčao za vozom, uskočio na kompoziciju i pritom izgubio jednu sandalu. Pošto nije mogao da je dohvati jer je voz ubrzavao, odlučio je da baci i drugu sandalu da bi neko drugi mogao da ih iskoristi. Ova anegdota je klasičan primjer Gandhijeve praktične velikodušnosti.