Posebna kolekcija
10

Muzej Londona poziva građane da ispričaju najčudnije snove za vrijeme pandemije

L. K.
Fotografija: Shutterstock
Fotografija: Shutterstock
Čini se da su snovi postali dosta čudniji za vrijeme pandemije, a Muzej Londona odlučio je prikupiti najčudnije snove građana i uvrstiti ih u kolekciju koja govori o tome kako je koronavirus utjecao na snove.

Projekt "Čuvari snova (Guardians of Sleep)" traži građanima da stupe u kontakt sa Muzejom Londona i ispričaju najbizarnije snove koje su sanjali od marta 2020. godine.

"Spavanje je jedna od prvih stvari koje su se promijenile i poremetile odmah pri proglašenju pandemije koronavirusa. Želim zabilježiti način na koji je pandemija utjecala ne samo na našu svijest, nego i na našu podsvijest", rekao je kustos Foteini Aravani.

Tim muzeja će prikupljati snove do 15. januara 2021. godine. Svi zainteresovani svoje snove mogu dostaviti u audio, video ili pismenom formatu.

"Snovi Londončana prikupljeni tokom pandemije bit će vrijedan izvor informacija za buduće historičare, naučnike i umjetnike koje zanima kako je pandemija utjecala ne samo na naše budne misli, već i na naša najdublja iskustva snova i noćnih mora", rekao je profesor psihologije sa Univerziteta Queen Mary, Valdar Noreika.