Osjećaj jedinstva
2k

Muslimani su zadovoljniji svojim životima nego pripadnici drugih religija

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nova studija pokazala je da su muslimani zadovoljniji svojim životima nego pripadnici drugih vjera. Oni su zadovoljniji svojim životima zbog toga što osjećaju više jedinstva i povezanosti.

Novo istraživanje njemačkih psihologa ukazuje na to da osjećaj jedinstva nagovještava ukupno zadovoljstvo. U ovoj studiji učestvovalo je 67.562 pripadnika različitih religijskih skupina, a istraživanja su pokazala da muslimani osjećaju najveći osjećaj jedinstva, piše Daily Mail.

Istraživanja iz brojnih disciplina, uključujući religiju, filozofiju i psihologiju, ukazuju na to da različite vrste povezanosti dovode do sveobuhvatnog osjećaja blagostanja. Istraživači s Univerziteta u Mannheimu u Njemačkoj željeli su analizirati kako je jedinstvo utjecalo na zadovoljstvo života u različitim religijama.

Prema novoj studiji koja je objavljena u časopisu Američkog psihološkog udruženja, muslimani su vjerovali da su povezani s nečim većim od njih samih. Poslije muslimana, na drugom mjestu našli su se kršćani, a njih su slijedili budisti i pripadnici hinduizma.

Ateisti su se osjećali najmanje povezanim s drugima ili višom silom, a matematički model koji su istraživači osmislili potvrdio je snažnu vezu između jedinstva i zadovoljstva životom.

Cilj budizma je nirvana, hinduzma istina, a najvažniji princip islama je "tawhid", vjerovanje u jedinstveni koncept monoteizma. Zbog toga nije čudo što muslimani imaju najveći osjećaj jedinstva.