{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muškarci i žene imaju iste sposobnosti u obavljanju poslova

8.3.2013. u 10:33
6
12
Muškarci i žene imaju iste sposobnosti u obavljanju poslova
6
Muškarci i žene imaju iste sposobnosti u obavljanju poslova
U ratu spolova i raznim prepirkama između njih obično se tvrdi da su žene sposobnije za obavljanje mnogih poslova, ali i za obavljanje nekoliko poslova istovremeno.
To da su žene sposobnije u obavljanju nekoliko poslova je samo mit, tvrde psiholozi. Oba spola su jednako dobra ili jednako loša u istovremenom obavljanju više poslova, stoji u novom istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da ljudi, kada pokušavaju napregnuti mozak da da bi se nečega sjetili ili uradili, moraju zastati, odnosno prestati raditi nešto drugo i fokusirati se samo na tu misao.

Profesor Nick Chater sa Warwick poslovne škole kaže da je mentalna i fizička energija više povezana nego što se mislilo.

Istraživanja pokazuju da nema nikave razlike između muškaraca i žena u smislu istovremenog obavljanja poslova, žene su jednostavno bolje u nekim okolnostima, a muškarci u drugim. Međutim, možemo svi postati stručnjaci u obavljanju više poslova istovremeno, prije nego ih kombinujemo dovoljno je da svaki usavršimo, savjetuje profesor Chater.

"Mi samo mislimo da radimo više poslova istovremeno, a ustvari skačemo sa jednog zadatka na drugi prilično brzo", kaže Chater.

Ponekad se i dešava da radimo više stvari istovremeno, ali to zahtijeva minimalan mentalni napor. Takve situacije su recimo vožnja automobila i slušanje radija istovremeno, kaže se u istraživanju, prenose britanski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: