SpiderSense
4

Multisenzorni kostim predosjeća opasnost

Klix.ba
Tim naučnika Univeziteta u Illinoisu ostvario je snove svih ljubitelja stripova. Naučnici su stvorili ekstrasenzorni kostim inspirisan Spider-Manom, junakom stripova kompanije Marvel, koji svom vlasniku omogućava da predosjeti opasnost.

Kostim je zapravo čitava mreža ultrazvučnih senzora koja otkriva nadolazeće predmete, prepreke i potencijalne napadače u okolini te prenosi pritisak na kožu, kako bi nosioca "upozorila" na opasnost.

“Ukoliko neko pokuša da ga udari ili baci nešto na njega, Spider-Man to predosjeti vlastitim tijelom i izbjegne. To smo uzeli kao ideju vodilju", rekao je jedan od izumitelja, Victor Mateevitsi.

Mateevitsi kaže kako su on i njegovi kolege na ideju za SpiderSense kostim došli tokom predavanja iz ljudske augmentike, studije tehnologije koja pojačava ljudske sposobnosti. Njihov projekt trebao je predstaviti sredstva za otkrivanje i komunikaciju sa nevidljivim. Tokom razmjene ideja, odlučili su se za fizičke opasnosti u "mrtvim uglovima“ vidnog polja, poput napadača koji se prikradaju i prepreka koje nisu izložene neposrednom pogledu. Naravno, tome je doprinijela i fascinacija super herojima iz stripova.

"Jesam li fan? Naravno da jesam. Mi crpimo inspiraciju iz stripova i SF filmova, jer oni uvijek gledaju u budućnost i kakva bi budućnost mogla biti", kaže Mateevitsi.

Mreža senzornih modula, njih 11, nalazi se na udovima, leđima, prsima i glavi. Radi na istom principu kao i sonar – emituje puls koji se odbija od objekte u okolini, a udaljenost od objekata prevodi se i signalizira pomoću malih motora u modulima. Motori aktiviraju mehanizam koji prenosi pritisak na kožu nosioca. Što je pritisak veći, objekat je bliži.

Mateevitsi i njegov tim uspješno su testirali opremu na korisnicima kojima su povezali oči, a zatim ih pustili da se kreću po hodnicima i trotoarima.

Tim predviđa ozbiljne primjene za ovaj izum. SpiderSense bi mogao, na primjer, pomoći osobama sa oštećenim sluhom ili vidom, vatrogascima u zadimljenim zgradama, pa čak i biciklistima u gustom saobraćaju. Tehnologija nije skupa (prototip je koštao 500 dolara), a teška je manje od dva kilograma.

"Nema riječi koje bi mogle opisati osjećaj novog čula. Čudno je, ali istovremeno i 'cool'", rekao je Mateevitsi, objašnjavajući kako ljudi, noseći kostim, odjednom počinju osjećati pritisak svuda po sebi kada prolaze kroz vrata, a pritisak prestaje čim prođu kroz njih.