{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Student kreirao funkcionalno Spiderman odijelo

23.2.2013. u 17:45
60
12
Student kreirao funkcionalno Spiderman odijelo
60
Student kreirao funkcionalno Spiderman odijelo
Victor Mateevitsi, student kompjuterskih nauka na Univerzitetu u Illinoisu, je kreirao funkcionalno Spiderman odijelo.
Mateevitsi se nada da će njegovo odijelo, koje je velikim dijelom inspirisano junakom Spidermanom, moći biti iskorišteno za pomoć slijepim i slabovidnim osobama. Naime, odijelo upozorava korisnika kada im se nešto približi.

"Odijelo je napravljeno od malih robotskih poluga ubačenih u module koji su pričvrščeni uz tijelo i koji su opremljeni mikrofonima. Mikrofoni odašilju i primaju ultrazvučne frekvencije od objekata u okruženju. Ukoliko mikrofon uz pomoć ultrazvučnih frekvencija otkrije da mu se nešto približava, robotske poluge će stvoriti pritisak na dijelu tijela prema kojem se taj objekat približava. Kada neko želi udariti Spidermana, on to osjeti i može izbjeći udarac. Moje odijelo se zasniva na istom konceptu", rekao je Mateevitsi.

Na odijelu se nalazi sedam modula koji omogućavaju korisniku da osjeća sve predmete oko sebe. Mateevitsi također vjeruje da bi odijelo moglo naći primjenu i među biciklistima, jer bi im dalo mnogo bolji osjećaj za sva druga vozila u saobraćaju.

Mateevitsi je odijelo testirao na svojim kolegama i oni su u 95 posto slučajeva mogli da osjete kada im se nešto približava, piše Discovery News.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: