Mostarski Bruce Lee među deset ludih statua poznatih osoba širom svijeta

Klix.ba
10.7.2013. u 21:20
40
19
Mostarski Bruce Lee među deset ludih statua poznatih osoba širom svijeta
40
1/10 Statua Brucea Leeja u Mostaru
2/10 Colin Firth u Londonu
3/10 Elvis Presley
4/10 Jean-Claude van Damme
5/10 Michael Jackson
6/10 John Lennon
7/10 Sylvester Stallone
8/10 Arnold Schwarzenegger
9/10 Johnny Depp
10/10 Bob Marley
Ugledni američki portal Parade.com objavio je zanimljiv tekst o najinteresantnijim ili kako su ih oni nazvali "ludim" statuama poznatih osoba širom svijeta. Među njima je i statua Brucea Leeja u Mostaru.
Statua slavnog majstora borilačkih vještina Brucea Leeja postavljena je u mostarskom parku Zrinjevac u novembru 2005. godine. Nekoliko mjeseci kasnije, nepoznati su vandali Leejev kip, umjetničko djelo Ivana Fijolića, oštetili - podigli s postolja i nagnuli naprijed, te je nedugo nakon toga sklonjen iz parka na sigurniju lokaciju. Početkom juna kip je ponovo osvanuo na svom mjestu.

Među ludim statuama je i ona Colina Firtha u Londonu, koja je visoka skoro devet metara. Smještena u jezeru pored Hyde Parka, statua glumca urađena je prema jednoj secni iz filma "Pride and Prejudice".
Među ludim se nalazi i kip Johnnyja Deppa, koji je režiser Emir Kusturica postavio u Mokroj Gori. Kip je rad umjetnika Božidara Nikolića. Glumac i bivši guverner Arnold Schwarzenegger dobio je prije dvije godine vlastitu statuu u rodnom gradu Thalu u Austriji.

Još jedan glumac dobio je svoju bronzanu statuu u Srbiji. Naime, 2007. godine u beogradskom selu Žitište otkriven je kip Sylvestera Stallonea. Statua pjevača Johna Lennona postavljena je 2000. u jednom parku u Havani na Kubi.

Statua Michaela Jacksona visoka više od 10 metara postavljena je na parkingu McDonald'sovog resotarana u Eindhovenu u Holandiji.

Belgijanci su prošle godine odali počast glumcu Jean-Claudu van Dammeu te ispred jednog shopping centra u Briselu podigli veliku bistu.

Pjevač Elvis Presley dobio je veliku statuu u Shreveportu u američkoj saveznoj državi Louisiani. Postavljena je ispred sale u kojoj je nekad pjevao.

Osim Deppa i Sylvestera Stallonea, u Srbiji je podignuta i statua Boba Marleyja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: