magazin
0

Anne Frank dobila voštanu figuru u bečkom muzeju Madame Tussauds

FENA
Nova figura u historijskom odjelu Muzeja voštanih figura Madame Tussauds u Beču je od septembra figura Anne Frank, jevrejske djevojčice koja se od 1942. godine sa svojom porodicom krila u opkoljenom Amsterdamu od nacističkih snaga i u tom periodu napisala čuveni dnevnik.

Voštana figura Anne Frank je 74. figura u bečkom muzeju, a portretira četrnaestogodišnjakinju, iako na svojoj posljednjoj fotografiji Anne ima jedanaest godina.

Umjetnici kabineta voštanih figura iz Londona potrudili su se, zahvaljujući Morphing programu da naprave stariju Anne pozitivnog izraza lica koje zrači njenu optimističnu narav punu nade i slobode.

Posebnost bečkog muzeja je što je ovdje napravljena imitacija njenog originalnog skloništa, a na zidovima su prikazane stranice dnevnika koji je njen otac posthumno objavio 1947. godine.

Figura mladog muzičara Justina Biebera preseljena je u muzej u Tokiju, gdje će ostati do novembra, a njegovo mjesto će zauzeti u tom periodu – figura Justina Timberlakea kao posudba iz Londona.

Muzej voštanih figura Madame Tussauds iz Londona svoje filijale između ostalog ima u Beču, Amsterdamu, Berlinu, Vašingtonu, Sidneju, Las Vegasu i Šangaju, saopćio je biro Grada Beča za BiH.