{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostarac pokreće prvenstvo BiH u pravljenju cigareta mašinicama

A
29.4.2013. u 12:00
158
8
Mostarac pokreće prvenstvo BiH u pravljenju cigareta mašinicama
158
Mostarac pokreće prvenstvo BiH u pravljenju cigareta mašinicama
Mostarac Rešad Babović izmislio je novu sportsku disciplinu i pokrenuo "Škija ligu".
"Škija" je tradicionalni hercegovački naziv za duhan, a Rešad kaže da je to simbolični naziv koji razumiju svi.

"Cigarete su preskupe, akcize koje su uvedene posljednjih godinu dana pretvorile su kupovinu kutije cigareta u vrhunski luksuz samo za one koji mogu izdvojiti veliki novac – jer ako u jednoj porodici dvoje ili troje kupuje po dvije kutije cigareta dnevno, to je skoro 15 KM što je dovoljno da četveročlana porodica 'preživi' dan i osigura tri skoromna obroka. Ako je država računala da će samo budžetski korisnici nastaviti kupovati cigarete, mislim da su se i tu prevarili", kaže Babović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Nova sportska disciplina, koju je pokrenuo ovaj Mostarac, zapravo predstavlja prvenstvo BiH u pravljenju cigareta od duhana mašinicama.

"Veliki broj ljudi koji puše u zadnje vrijeme prelaze na škiju i pravljenje cigareta, mašinice za pravljenje cigareta najprodavaniji su aparat u Mostaru i vjerovatno i u BiH", kaže Rešad Babović.

Planirao je da promociju svog prvenstva organizuje na glavnom mostarskom šetalištu, Fejićevoj i spojnim ulicama.

"Za sada traju prijave klubova iz BiH, i idemo sa oglasom da se formiraju klubovi po općinama u BiH, ali i u regionu, jer nam je plan napraviti Balkan škija ligu i reality takmičenje. Možda je nekima ovo smiješno, ali na žalost, ovo je naša stvarnost. Pušačima također nije lako na ovoj skupoći, pa makar možemo to pretvoriti u takmičenje da bi sebi olakšali muke", rekao je Babović.

On je objasnio da su propozicije takmičenja jednostavne. Odvijat će se u više disciplina, od brzine pravljenja cigareta mašinicom, motanja škije u ćate, do ocjene kvalitete i sličnosti napravljenih cigareta onim pravim.

"Prazne filter cigarete za punjenje mašinicama su hit proizvod, kao i same mašinice i listići za motanje duhana", navodi on.
"Ako bi mediji zavirili u kuće u Mostaru i Hercegovini, onda bi vidjeli da cijele porodice po niz sati troše svoje vrijeme da bi napravili cigarete na mašinice od duhana ili škije. To je enormno gubljenje vremena, s obzirom da su mašinice neefikasne, posebno u Mostaru zbog vlage i oscilacija u temperaturama, što utiče na duhan da bude mašinski tretiran. Ako je velika vlaga u zraku, što je često u Mostaru, onda duhan povuče vlagu i mašinice jednostavno posrću i pucaju", objasnio je sagovornik agencije Anadolija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: