Privreda
0

Pad prodaje cigareta u BiH nakon poskupljenja, Imperial Tobacco traži stabilizaciju tržišta

Klix.ba
U Bosni i Hercegovini se bilježi drastičan pad prodaje cigareta, posebno nakon novogodišnjeg ponovnog poskupljenja ovog proizvoda. Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH ukazuju da je u prva dva mjeseca ove godine izdato 8,41 milion komada akciznih markica manje u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno, zvanične statistike bilježe ogroman rast potrošnje duhana, što stvara sliku opšteg nesrazmjera. Naime, analize UIO BiH pokazuju da je proteklih godina došlo do ogromnog rasta uvoza papirića za motanje duhana, dok istovremeno zvanične statistike bilježe konstantan pad proizvodnje duhana u BiH. Nameće se pitanje, ako se duhan stvarno manje proizvodi, čemu onda navala uvoza papirića za motanje?

Imperial Tobacco BH je stava da je takva nelogičnost dokaz da se velike količine duhana u BiH proizvode i prodaju na crno. Na takav način prometovanja duhana se ne plaća ni akciza ni PDV, što čini ogromne finansijske štete po državu. Izvještaj UIO BiH ukazuje na činjenicu da su u 2012. godini uzgojene i proizvedene ogromne količine duhana na području Hercegovine, Posavine i Semberije, a sve su indicije da je taj duhan ilegalno distribuiran na pijacama, u maloprodajnim objektima, putem interneta i slično.

"Sve analize i izjave nadležnih organa ukazuju na činjenicu da je došlo do alarmantnog povećanja nelegalnog tržišta fino rezanih duhana uzrokovanog kontinuiranom harmonizacijom akciza od 2009. godine. Moramo imati u vidu i dodatne razloge zbog kojih se veliki broj konzumenata cigareta odlučio da postane dio nelegalnog tržišta, a to su prije svega pad prihoda, rast nezaposlenosti i produbljivanje ekonomske krize u BiH. Također, sve prognoze ukazuju da će se ekonomska situacija dodatno pogoršavati u narednom periodu, te se očekuje i dodatna eskalacija nelegalnog tržišta fino rezanih duhana", izjavio je Kemal Jakić, direktor Imperial Tobacco BH.

U 2011. godini došlo je do intenzivnijeg smanjenja potrošnje cigareta od projektiranog. Produbljivanjem negativnih trendova u prošloj godini, obim regularnog tržišta cigareta u BiH je za 3 godine smanjen za čak 22 posto. Istovremeno, sve su prisutnije inicijative da bi rezani duhan trebao biti oporezivan približno kao cigarete.

"U ovom trenutku, smatram da bi odluka o povećanju akciza na duhane vodila ka potpunoj destabilizaciji regularnog tržišta i zacrtanih budžetskih ciljeva. Akciza, PDV, a u slučaju fino rezanih duhana uvezenih izvan CEFTA područja, i carina, već čine 60% maloprodajne cijene pakovanja duhana. Legalno tržište fino rezanih duhana je u početnoj fazi razvoja i po svim relevantnim pokazateljica ne učestvuje u ukupnom legalnom tržištu duhanskih proizvoda sa više od 6%. Smatram da bi znatno efikasnija mjera bilo smanjenje akcize na fino rezane duhane, kako bi se veći broj konzumenta duhanskih prerađevina vratio u legalne okvire tržišta, a što bi u konačnici rezultiralo i većim budžetskim prihodima. Tek nakon stabilizacije legalnog tržišta i ekonomskog oporavka, bilo bi svrsishodno ići u povećanje akcize na duhane", zaključio je Jakić.