Zvanični podaci
0

Mohammed ipak nije bilo najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini, Paul na vrhu liste

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema analizama Društva za njemački jezik (GfdS), ime Mohammed ipak nije bilo najpopularnije ime u Berlinu tokom 2018. godine iako je veliki broj svjetskih medija prenio ovu informaciju.

Društvo za njemački jezik (GfdS), politički nezavisna organizacija posvećena kultivaciji i proučavanju njemačkog jezika, nedavno je objavila godišnju studiju najpopularnijih imena beba u Njemačkoj.

Iskoristivši podatke preko 700 državnih registara širom Njemačke, u izvještaju je utvrđeno da su najpopularnija imena u Njemačkoj za 2018. godinu bila Marie/Mari za djevojčice i Paul za dječake, a rangiranje je uzelo u obzir sva imena.

Ovaj izvještaj, međutim, ubrzo je postao meta raznih zloupotreba, a nedavno su pojedini njemački i britanski mediji prenijeli da je najpopularnije muško ime u Njemačkoj tokom prošle godine bilo Mohammad.

Naime, dnevni list Tagesspiegel u jednom svom tekstu naglasio je kako je Mohammed popularnije ime od Karl-Heinza, dok je britanski tabloid Daily Mail istakao da se ime Mohammed našlo među deset najpopularnijih imena za dječake u šest od 16 njemačkih saveznih država bez uzimanja u obzir prethodno navedenih rezultata istraživanja GfdS-a. Također, ovu informaciju prenio je i ugledni njemački Bild.

Ova informacija ubrzo je postala viralna, a pojedini njemački političari s obje strane političkog spektra na svojim nalozima na društvenim mrežama počeli su dijeliti ovu informaciju, a među njima su prednjačili članovi AfD-a koji su putem ove vijesti po ko zna koji put ukazali na opasnost migranata.

Također, navodi se kako je djelimično tačno da ime Mohammed doživljava blagi porast upotrebe zbog rastućih imigrantskih zajednica u Njemačkoj, ali i zato što je tradicija da porodice iz arapskog svijeta koje žive u Njemačkoj imenuju bar jedno od svoje muške djece upravo ovim imenom, prenosi Deutsche Welle.