Uređivala ih tri sedmice
59

Melania Trump završila obnovu vrta ruža u Bijeloj kući, javnost nezadovoljna

S.H.P.
Foto: Twitter (Foto: EPA-EFE)
Foto: Twitter (Foto: EPA-EFE)
Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Melania Trump završila je trosedmičnu obnovu Vrta ruža u Bijeloj kući. Realizacija ovog projekta najavljena je prošlog mjeseca.

"Sam čin sadnje vrta simbolizira naporan rad i nadu u mogućnost svijetle budućnosti. Očuvanje historije i ljepote Bijele kuće i njenih temelja svjedoči o našoj predanosti američkim idealima čuvajući ih za našu djeci i generacijama koje dolaze", kazao je Donald Trump.

Obnovu vrta finansirali su privatni donatori, no ostalo je nejasno koliko je novca uloženo. Najviše prašine u medijima digla je odluka da se ukloni desetak stabala krastavaca koje je u vrtu posadila Jackie Kennedy iako je na početku obećano da se vrt vraća u izvorni dizajn iz 1962. godine.

Ova stabla bit će posađena na drugom mjestu, a trenutna prva dama odlučila se uglavnom za cvjetne pastelne sadnice. Vrt ruža se dugo koristio kao mjesto važnih govora i događaja Bijele kuće.

Kritičarima na Twitteru novi izgled vrta nije se dopao, a neki su joj zamjerili što se njihovim uređenjem bavila u tijeku pandemije koronavirusa.

"Pitam se je li Marie Antoinette obnavljala vrtove u Versaillesu kad je bila revolucija"; "Upoređivanje Melanije s Marie Antoinette nije fer prema Marie Antoinette", samo su neki od tweetova.