Napokon oslobođen
0

FOTO / Medvjediću deset dana glava zarobljena u tegli

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon deset dana muke mladunče medvjeda koji je zaglavio glavu u plastičnu posudu dok je tražio hranu po smetljištu na Floridi napokon je oslobođeno, javlja BBC.
Nesretnog medvjedića samo su dani dijelili od smrti, jer nije bio u mogućnosti da jede i pije, rekli su biolozi koji su učestvovali u spašavanju mladunčeta.

Prije akcije spašavanja biolozi su smirili majku mladunčeta, a potom su ga oslobodili teškog tereta, koji mu je ugrozio život.

Stanovnici okolnih naselja krajem jula pozvali su u pomoć nadležne organizacije za brigu o životinjama nakon što su primijetili medvjeda sa teglom na glavi.

Mladunče sa teglom, njegova majka i dva rođaka često su viđeni na smetljištima u okolini naselja kako traže hranu.

Stručnjaci su na nekoliko mjesta postavili klopke kako bi uhvatili medvjeda, ali ih je on uspio izbjeći. Poslije osam dana redovnih javljanja, medvjed se nije pojavljivao dva dana, pa je postojala bojazan da je mladunče uginulo od gladi.

Na sreću, medvjed se pojavio, a na teren su odmah izašli stručnjaci koji su uspavali majku, a potom uspjeli skinuti teglu sa glave mladunčeta.

Medvjedi su zadržani na posmatranju, nakon čega su pušteni u divljinu i više se nisu pojavljivali, što se smatra dobrim znakom.