Zanimljivosti
23

Mapa svijeta prema drugim najrasprostranjenijim jezicima: U BiH hrvatski, u Hrvatskoj srpski

Klix.ba
Svaka zemlja ima maternji jezik i drugi jezik kojim govori najveći broj ljudi. Upravo je jezik odraz i posljedica historijskih dešavanja, odnosno ratova i uspostavljanja kolonija, a najbolji primjer za to je Afrika u kojoj se govore francuski i engleski jezik kao maternji.

U Alžiru je drugi jezik francuski, kao posljedica francuske okupacije, a ostatak ovog kontinenta govori engleski, talijanski ili francuski.

Portal MoveHub koji pomaže ljudima informacijama o preseljenju u zemlje širom svijeta, napravio je infografiku na kojoj je pokazao koji su to drugi jezici u zemljama svijeta.

Evropa Zemlje koje su nekada pripadale bivšem Sovjetskom savezu poput Estonije, Latvije, Litvanije i Ukrajine i dalje imaju rasprostranjen ruski jezik. Osim maternjeg, u Rumuniji, Srbiji i Slovačkoj najviše se govori mađarski jezik kao ostavština Austro-Ugarskog carstva.

Engleski je rasprostranjen u Francuskoj, Italiji, Skandinaviji i Poljskoj. U Njemačkoj i Austriji se govori turski.

Za Zapadni Balkan kažu da se u BiH najviše govori hrvatski, a u Hrvatskoj srpski.

Sjeverna Amerika

U Kanadi je drugi službeni jezik francuski, dok je na Aljasci i u SAD-u španski. Drugi najpopularniji jezik u Meksiku je jezik Asteka.

Južna Amerika Drugi jezici su: indijski jezik quechua (Ekvador, Peru i Bolivija), španski u Brazilu, engleski u Surinamu jer su ga naselili Englezi početkom 17. stoljeća.

Afrika Italijanski se govori u Libiji, a engleski u Sudanu i Egiptu. Domorodački jezici su popularni na jugu pa u Bocvani govore kalangi, a u Zimbabveu shona.

Azija i Bliski istok Veliki broj Malezijaca govori engleski, dok Japanci i Korejci govore mandarinski.