Zanimljivosti
19

Lovac na odreske: Neko uporno krade komade mesa sa krava kanadskih farmi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Stočari u British Columbiji na zapadu Kanade policiji su prijavili bizaran slučaj. Naime, nepoznati počinioci noću dolaze na njihova imanja i ubijaju krave, a sa njihovih tijela potom odstranjuju samo najkvalitetnije komade mesa.

U proteklih dvadeset dana prijavljeno je šest ovakvih slučajeva.

Jedan od rančera Jeremy Wasylyszyn nudi nagradu od 10.000 kanadskih dolara (oko 7,5 hiljada američkih dolara) za svaku informaciju koja bi mogla dovesti do hapšenja, kako ga je nazvao, mesom opsjednutog kravoubice.

"Prije nekoliko dana bio sam na svojoj farmi u Cherryvilleu i posmatrao jednu kravu i njeno novorođeno tele i radovao se što oboje izgledaju zdravo i oporavljeno. Nakratko sam morao napustiti imanje, a kada sam se kroz tri sata vratio imao sam šta i vidjeti - životinjama su falili veliki komadi mesa sa obje strane plećki. Dakle, ubica je uzeo samo najbolje dijelove, a moje kravice je ostavio da se pate", rekao je Wasylyszyn za Vice.

Njegove krave nisu bile jedine žrtve Ubice-mesojeda kako ga je prozvalo lokalno stanovništvo. Dva grla kojima su nedostajale butine i koljenica pronađena su na farmama u regiji Sjevernog Okanagana.

Krađa stoke stara je tradicija na zapadu Kanade i jugoistoku SAD-a.

Kako prenosi Vice News, Udruženje stočara Kanade od 2012. godine povećalo je nagradu za hvatanje kradljivaca stoke za čak 5.000 posto. Naime, skoro 6000 grla nestalo je u proteklih šest mjeseci, u vrijednosti od preko 4.3 miliona američkih dolara.

Mnogi će se zapitati šta li kradljivac radi sa tolikim mesom. Da li ga prodaje, hrani s njim druge životinje ili je sam toliki gurman da uz čašu vina sam pojede silne odreske, kotlete i koljenice.