Zanimljivosti
0

Litvanski "Banksy" postao hit u Singapuru

Klix.ba
Litvanski umjetnik, koji je razljutio malezijske vlasti uličnim muralom koji prikazuje pljačkaša od Lego kockica, pronašao je brojne fanove u susjednom Singapuru. Naravno, za radove sa blažim temama.

Ernest Zacharevic, kojeg porede sa čuvenim britanskim umjetnikom Banksyjem, otkrio je kako su fotografije njegovih murala postale pravi hit na Facebook profilima stanovnika Singapura, budući da nisu navikli vidjeti umjetnost na zidovima.

Zacharevic je čak dobio i dozvole vlasnika zagrada u Singapuru da na njima uradi murale o temi djece. Zgrade se nalaze u gradskom trgovačkom i ugostiteljskom kvartu, čime izbjegava moguću zatvorsku kaznu za vandalizam.

"Bilo je to zanimljivo iskustvo. Oni to zaista cijene. U trenutku kada uzmem svoj alat, ljudi mi počnu prilaziti i pitati šta radim", rekao ja Zacharevic za AFP.

Ovaj umjetnik ima studio u malezijskoj državi Penang, a vlasti je razljutio svojim muralom u gradu Johor Baru, a koji prikazuje pljačkaša i žrtvu, sačinjene od Lego kockica.

Vlasti su brzo prefarbale mural, budući da je predstavljao očigledan komentar na probleme grada sa kriminalom, a koji je pažnju svjetske javnosti privukao otvaranjem tematskog parka Legoland. Građani su pohvalili rad koji je iskazao njihovu zabrinutost zbog kriminala, a fotografije su doslovno buknule po društvenim mrežama.

Zacharevic je zbog svog angažmana u Singapuru bio u opasnosti od trogodišnje zatvorske kazne, novčane kazne do 1.600 dolara ili bičevanja. Kaže da radovi u Singapuru nisu imali zajedničku temu te da su uključivali i slikanje "miniona" iz animiranog filma "Despicable Me".

"Ne iznosim nikakve direktne poruke u svojoj umjetnosti. Pokušavam isprovocirati ljude da pronađu svoja vlastita značenja", rekao je.