Impresivni rezultati
0

Les Baugh nakon 40 godina dobio nove robotske ruke i tako postao prvi kiborg na svijetu

Klix.ba
Foto: Zestradar
Foto: Zestradar
Les Baugh čovjek je kojeg je prije 40 godina zadesila velika nesreća. Naime, kada je imao samo 17 godina izvodio je nestašluke sa svojim polubratom. U jednom od izazova udario ga je električni šok koji je bio toliko jak da mu ljekari nisu davali šansu da će doživjeti svoj 21. rođendan.

Obje ruke su mu amputirane, a hirurzi su mislili da se njegove noge nikada neće oporaviti i da nikada neće moći hodati.

No, uz jaku volju da živi, Les je ubrzo napravio svoje prve korake. Ipak, morao je naučiti živjeti bez ruku. Svakodnevnica mu je postala mučenje i stalno mu je bila potrebna pomoć. Međutim, sada je nakon 40 godina dobio priliku da počne živjeti normalnim životom. Zahvaljujući Laboratoriji za primijenjenu fiziku Univerziteta Johns Hopkins dobio je dvije robotske ruke koje se kontroliraju njegovim mislima.

Kada je proteza rađena, uzete su u obzir sve njegove potrebe. Na početku je Baughu bilo teško naučiti kako koristiti robotske udove, ali sada vrlo brzo može upravljati njima. A brzina je impresivna, hvatanje loptice za ping-pong za njega uopće nije teško.

Da bi se došlo do ovih šokantnih i impresivnih rezultata, Les je morao otići na ozbiljnu operaciju koja se naziva ciljana mišićna inervacija. Dr. Albert Chi, traumatolog u bolnici Johns Hopkins, rekao je da je operacija ove vrste potpuna inovacija. Ovom operacijom napravljenja je preraspodjela živaca koji su nekad kontrolirali ruke.

Nakon operacije Les Baugh je morao čekati potpuni oporavak kako bi isprobao nove udove. Tim naučnika analizirao je podatke o algoritmima za raspoznavanje uzoraka kako bi utvrdio kako tačno funkcioniraju njegovi mišići. Kasnije su programirali robotske ruke da ponove sve te pokrete.

Međutim, toj ogromnoj konstrukciji i dalje je bila potrebna dodatna podrška kako bi ruke imale prirodan položaj. Zato su naučnici dodali prilagođene dodatke kojim su robotske ruke bile pričvršćene za ramena i torzo. Čak je i Baugh bio impresioniran vlastitim izgledom.

Deset dana Les je pokušavao upravljati rukama i nakon tih pokušaja pokazao je impresivne rezultate. Uspio je premjestiti čaše, lopte pa čak i police, a brzina njegovih pokreta bila je mnogo veća nego što je iko mogao očekivati.

Sada njegove nove ruke rade prilično slično onim pravim rukama, a Les njima može raditi sve ono što je radio pravim rukama dok ih je još imao.