Zanimljivosti
219

Lav kao kućni ljubimac? Jedna porodica je još 1971. godine "udomila" jednog

Klix.ba
(Foto: Life)
Serija privatnih fotografija nastala početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća prikazuje jednu američku porodicu koja je u udobnosti vlastitog doma udomila neobičnog kućnog ljubimca - lava.

Priča o lavu po imenu Neil kojeg je udomila američka porodica još jednom na pokazuje da nikad, ma koliko se trudili, nećemo biti u stanju u potpunosti razumjeti prirodu divljih životinja.

Nakon putovanja u Afriku, glumica Tippi Hedren, njen muž Noel Marshall i kćerka, danas poznata glumica Melanie Griffith, željeli su snimiti film o lavovima.

Nakon savjeta trenera životinja, Rona Oxleya, da "ukoliko žele znati više o lavovima, trebaju živjeti s njima neko vrijeme", porodica je odlučila da udomi Neila, a njihov je život dokumentovao fotograf magazina "Life", Michael Rougier.

Na osnovu fotografija, njihov se život sa Neilom činio finim, no film, "Roar" nije prošao baš najbolje. Melanie je zaradila 50 šavova nakon što ju je napala lavica koja se također nalazila u filmu, a kinematografu Janu de Bontu su morali prišivati skalp.

U filmu je "igralo" 150 ogromnih mačaka predatora, a završilo je tako da je 70 ljudi i statista bilo povrijeđeno. Film je koštao više od 17.5 milliona dolara, a zaradio je samo dva.